Odpolední káva mezi kapkami deště aneb džezva je bezva
Bezva nápad, fakt mám radost, už ani nevím, kdy naposledy jsem si doma v klidu připravila šálek džezvy, netrpělivě očekávám, kdy to přijde, kdy nastane okamžik výpadku elektrického proudu, který mi dá jasný impuls k tomu, že právě nyní nastal okamžik uvolnění a relaxu, kdy mohu využít neopakovatelnou atmosféru jistého napětí, neklidu a nečasu k vytvoření klidu a pohody docela obyčejnou přípravou kávy. Protiklady se přitahují…
- Přenosný plynový vařič (koupíte v domácích potřebách či outdoorové prodejně)
- Džezvu neboli ibrik (pořídíte v bazaru nebo krásný nový u Gorana Joziče v Plzni)
- Ruční kávomlýnek Istanbul od českého výrobce firmy Lodos (dá se koupit i u nás, ve Věšíně 😉 )
- Fildžán nebo šálek na espresso (fildžán je originální malý šálek na kávu z džezvy, Goran ho určitě má)
- Kardamom, jemně mletý, výtečné značky: Koření od Antonína
- Třtinový cukr, ten můj je sice ještě z naší cesty do Hondurasu, ale použít se dá i jiný (například z obchodu na náměstí v Rožmitále p. Tř. – Ze zahrádky do košíku)
- Brdskou kávu – zrnkovou, odrůdy Etiopie Yirgacheffe gr. 1, upraženou minulý týden
- Dlouhou lžičku, pro dávkování cukru a kardamomu
- Dřevěné míchátko, pro promíchání nápoje
- Podšálek, na odložení lžičky i míchátka
a jdeme nato.
Můj velkorysý manžel se ujal části nejnáročnější, tedy mletí zrnkové kávy tzv. na pudr. Prostě ta pražená, původně zrnková káva musí být po pomletí tak jemná, že aplikuje-li si ji vaše manželka pudřenkou na obličej, na němž pochopitelně krásně ulpí, ve tmě ji budete hledat jen stěží, tedy pokud zrovna neprolétne blízko vašeho domu nějaký hodně nažhavený blesk a pakliže se tak stane, můžete mít na chvilku pocit, že jste se ocitl v dalekých exotických krajích, kde si vychutnáváte šálek kávy z džezvy z rukou „mouřenína“.
Vraťme se však k naší přípravě. Jakmile máte připraveno potřebné množství mleté kávy, můžete přistoupit k dalšímu kroku, do džezvy nadávkujete pro vás příjemné množství cukru, který necháte v džezvě nad plamenem jemně zkaramelizovat. Těsně před dokončením karamelizace přidáte také špetku kardamomu a následně nalijete cca 20ml vody, kterou prohřejete tak, aby se zkaramelizovaný cukr dokonale rozpustil, nyní nastává čas přidat potřebné množství mleté kávy, dolít zbytek vody a jemně promíchat s pomocí dřevěného míchátka. Jakmile se vám káva v džezvě začne zvedat (cca 94°C), odstraníte ji z plamene a necháte hladinu klesnout, tento proces se provádí celkem 3x. Po třetím zvednutí hladiny připravovaného nápoje jej opatrně naservírujete do připravených fildžánů tak, aby sedlina zůstala v dolní části konvičky a necháte se za svitu svíček a v příjemně plynoucím hovoru unášet na vlnách fantazie. … Jejda, v kuchyni se rozsvítilo … tak to už to šikulové nahodili. No, nezbývá než se také nahodit zpět do obvyklého režimu. Škoda, bylo to vlastně celkem fajn vytržení z každodenní reality, ačkoliv na druhou stranu jsem vlastně ráda, že krůta v mrazáku „přežila“ 😊.
Ach, abych nezapomněla ještě v rychlosti:
- Ano, máte pravdu, různé oblasti, kde se káva z džezvy připravuje se v postupech přípravy různí, tento mě naučil kolega z Libanonu, který mi asistoval na World Ibrik/Cezve Cahmpionship.
- Poměr mleté kávy a vody je také variabilní a můžete jej přizpůsobit své chuti, nejčastěji se doporučuje na 1 porci 7g kávy / 70 ml vody – to je taková „zlatá střední cesta“, od které se dá odpíchnout.
- Základní receptura pro kávu z džezvy obsahuje pouze mletou kávu a vodu, žádné další ingredience, receptura s cukrem a kardamomem je hodně rozšířená, ale dalším kombinacím a vaší skvělé fantazii se meze nekladou.
Těším se na informace o vašich zkušenostech 😊. Štěpánka
PS: přeji všem i do budoucna, aby v podobných situacích byl tím nejhorším co se stane, krátkodobý výpadek elektřiny, protože jinak by romantika s kávou skončila a to nelze nikomu přát